#wetbig2 gaat ons allemaal aan

 

Ik zou eigenlijk willen aanheffen met
“Landgenoten!”
Omdat er iets belangrijks gaande is, en ik graag je aandacht wil.
Dus bij deze.

Lieve Landgenoten!
Op dit moment zijn er lieve, begripvolle verplegers, verpleegsters en artsen met man en macht bezig de Wet Big 2 tegen te houden.
Een nieuw onderwijssysteem dat opleiding leidend maakt in wie welk werk doet, terwijl dat nu (nog) op de werkvloer gebeurt.
Dat betekent dus dat in de praktijk blijkt waar iemand affiniteit en talent voor heeft en dat dan de ene MBOer of HBOer naar een werkplek op een Intensive Care gaat, en de ander in een verzorgingstehuis gaat werken.
De extra trainingen en bijscholingen zijn vanaf dat moment afhankelijk van de werkplek.

In het kort kun je dus zeggen dat iedereen die je nu naast je bed krijgt zich echt in de praktijk heeft bewezen op die functie – je MBO of HBO diploma is een startpunt en daarna ligt alles nog open.
Nou ga ik even totaal voorbij aan hoe of waarom ooit het idee is ontstaan dat dit systeem verandering behoeft, maar suffice to say dat wekenlang artikelen lezen erover me nog helemaal nergens van heeft kunnen overtuigen behalve van wat ongelofelijk rigide de mensen zijn die met #wetbig2 zijn gekomen.
Kijk, dat je decennialang met een wetsvoorstel bezig bent over beroepsdifferentiatie dat geen enkel zichtbaar doel meer dient in 2019, dat kan de beste overkomen.
Ik vergelijk het met dat spelletje dat je in een kring dingen in elkaars oor moet fluisteren en dat er dan na veertig jaar iets heel anders uitkomt dan wat ooit de bedoeling is geweest, dat viel eigenlijk wel te verwachten.
Zeker als je moet opkomen voor een beroepsgroep die zo ongelofelijk overbelast is dat iedereen die op de werkvloer stond in elk geval geen tijd had om naar de vergadertafel te komen, hoewel er ook toen al plenty signalen zijn geweest vanaf de werkvloer, dat dit slecht gedigged zou worden.
Anyway.
Ik dwaal af.
Waar het om gaat is dat waar de reactie had moeten zijn:
“Sorry!”en dan “Hoe kunnen we zorgen dat het vak van verpleegkunde aantrekkelijk wordt of blijft voor nieuwe instroom, we onze bestaande mensen belonen en waarderen, en ook de patient uiteindelijk een kwaliteitsverbetering krijgt?”
Nou het woord kwaliteitsverbetering doet (waarschijnlijk) pijn aan je oren, right? 
En terecht.
Het monster dat Value Based Health Care (VBHC) heet, blaast zijn hete adem al tegen de poort. Het weet dat als #wetbig2 er eenmaal door is, het een peuleschil is om de poort open te stoten en het zijn vernietigende werk kan doen.
Pardon?
Dat hoor ik natuurlijk helemaal niet te zeggen!
Ik ben een leek!
Wat weet ik nou van Value Based Health Care!
Nou niet zoveel maar wel twee dingen.
Numero uno.
Het heeft te maken met registratie, protocollen, verantwoording afleggen en het woord Tayloriaans wordt in de mond genomen. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en zelfs in de jaren 90 was Tayloriaans al geen goed woord.

Het stond voor een zielloze opdeling van werk.
En we weten allemaal de voorbeelden van de thuiszorg medewerkers die een bepaald aantal minuten kregen (en soms zelfs nog krijgen!) om iemands haar te wassen en aan te kleden.
Wat me brengt bij het tweede wat ik weet van VBHC:
Ik zou me afschuwelijk voelen als ik wist dat iemand een bepaald protocol moest afdraaien en op geen enkele manier beloond werd om contact te maken, anders dan om iets afgevinkt te krijgen.
Ik heb liever iemand die de foute beslissing maakt, maar dat in alle integriteit samen met mij, op dat moment, heeft gedaan.
Dan iemand die me er als een nummer doorheen rammelt en de juiste beslissing maakt.
De schade op mij als patient is in het tweede geval groter.
Als ik mag kiezen, en een periode als deze waarin de boel open ligt en er grote druk is zowel beroepsdifferentiatie en “value” based health care (welke waarde wordt dan gemeten hè? kun je je afvragen) te accepteren, heb ik het voor het zeggen.
En jij ook.
Wij hebben het allemaal nu voor het zeggen.
En de verpleegsters ook, en die zijn daar leidend in, maar op dit moment zijn zij praktisch de enige die proberen te redden wat er te redden valt.
We kunnen ze niet laten opdraaien voor iets waar we straks allemaal de dupe van worden, als dit net als de zorgverzekeringen in handen van commerciëlen komt.
Want reken er maar op dat er mensen rijk worden van VHBC, en van nieuwe beroepsprofielen en opleidingen. Die mensen gaan zeggen dat ik me er niet mee mag bemoeien omdat ik geen verstand van zaken heb, en de tegenstanders van #wetbig2 napraat.
Maar als ik iets heb geleerd van de afgelopen 11 jaar, sinds de crisis van 2008, dan is het:
Follow the money.
Terwijl alles in de zorg zou moeten beginnen bij:
Follow the patient.
En dat wil de verpleging heel graag doen, maar ze kunnen niet naar ons kijken als er van bovenaf al veertig jaar lang aan hun bevoegdheden en salariëring wordt gezaagd.
Als ik zorg nodig heb dan wil ik iemand die de tijd heeft, rust heeft, en aan wie ik in ieder geval kan vragen:
“Ik weet dat er allemaal regels zijn over welk traject nu ingezet moet worden. Maar als je nu op je intuitie vertrouwt? Als je het helemaal zelf mocht weten, en je zou mij echt de allerbeste kans willen geven om te genezen, wat zegt je gevoel dan?”
En als we dan ook nog in een wereld zouden leven waar voor het eerst in de geschiedenis ruimte is om dáár iets mee te doen?
Dat zou helemaal mooi zijn.

~Lauren

Wil je ook als patient je stem laten horen?

Je kunt helpen door op de social media die je gebruikt te zoeken op #wetbig2 of #wetbig2vantafel, en stukken die je interessant vindt te delen en de schrijvers ervan te gaan volgen.
Of je kunt bijvoorbeeld beginnen bij deze video
of
dit stuk van Syp Wynia

Dit blog over zorg en in het Nederlands is een uitzondering.
Ik werk Engelstalig op:

My Life in Bon Jovi songs op YouTube

 
Je kunt volgen op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s