Hoe mensen op mij reageren | Dagboek van een Aspergirl 5

Ik begin steeds meer sympathie te krijgen voor Catherine Tramell, de almachtige schrijfster uit Basic Instinct I en II.
Vermoedelijk was ze ook een seriemoordenares, maar dat wordt nooit helemaal duidelijk.
Wat wel helder is, is dat ze speelt met de angst die mensen voor haar hebben.
In plaats van ze gerust te stellen, geeft ze mensen er alle reden toe om bang voor haar te zijn, waardoor zij weer denken:
“Als ze echt slecht was, was ze er niet zo open over.”
Zelf probeer ik mensen juist wel altijd te overtuigen van mijn goede bedoelingen, terwijl ik weet dat dat totaal kansloos is. Tenminste, kansloos in de zin van dat het nooit eindigt met een biertje, een amikale klap op de schouder en “weet je nog van toen”.
Waar mensen gerust stellen en je excuses aanbieden echter wel heel erg goed tegen werkt, is dat mensen zich minder ellendig voelen over alle tegenstrijdige, ongemakkelijke gevoelens die ze krijgen in jouw gezelschap.
ZONDER, ik herhaal ZONDER dat ik iets doe of beoog.
Ik zit hier totaal murw achter de computer omdat ik net weer een kansloze sessie bij een hulpverlener achter de rug heb, waarbij ik de kapitale fout maakte, dat ik dacht dat omdat we er de vorige keer redelijk goed door zijn gekomen, ik het zakelijk kon houden en eerlijk kon vertellen waar ik voor kwam.
Grote fout.
Mijn vermeende persoonlijkheidsstoornis werd erbij gehaald, en ze had zelf niet eens door dat ze dit deed omdat mijn aanwezigheid iets met haar deed.
En dat ik allang weet dat ik autisme heb (en dus geen persoonlijkheidsstoornis)  deed er ook niet toe.
“Je kunt ook meerdere dingen hebben hè?”
Ik dacht, oké, we schakelen terug naar neuro-typisch gedrag.
Bij autisten heet dat masking en dat doen we om met gewone mensen om te gaan, zodat ze zich niet ongemakkelijk voelen in het contact. 
However, ik ga ervan uit dat ik op bepaalde plekken niet hoef te masken, en één daarvan is als ik een gesprek heb met mijn hulpverlener.
Maar op het moment dat je “beschuldigd” wordt van te uitgesproken gedrag om alleen maar autistisch te zijn, weet je: 
“Ah, die heeft iets geprojecteerd gezien in mij wat ze niet fijn vindt, en nu moet ik Borderliner zijn zodat zij het niet bij zichzelf hoeft te zoeken.”
Dus ik schakel terug naar mijn neuro-typische stand om alles zoveel mogelijk glad te strijken, wat me redelijk goed afging, maar wat me wel een gevoel gaf van absolute wanhoop dat ik blijkbaar echt alleen op de wereld ben.
Alle hoop is nu gevestigd op de psychiater waar ik in februari 2020 mijn tests krijg, want hulp voor de relateerde klachten waar ik graag eerder naar had willen laten kijken, is gewoon niet te krijgen.
Niet zonder dat ik eerst allerlei diagnoses van de koude grond, én beschuldigingen over dat ik niet luister en niet de goede tijd had ingeboekt, naar mijn hoofd krijg.
Ze wilde graag een nieuwe afspraak maken voor volgende week, omdat ze zich zorgen maakt over mijn geestelijke gezondheid en we elkaar nu zo misliepen, maar ik zei dat ik dat niet wilde.
Dat er dan alleen maar druk op zou liggen, dat we dan wel met elkaar door één deur moeten kunnen.
“De vorige keer ging het goed, en deze keer gaat het gewoon niet goed samen,” zei ik met mijn neuro-typische masker dat ik blijkbaar ook voor hulpverleners niet af mag houden omdat ze dan verdwalen in de eindeloze dieptes van mijn ziel.
Of, more likely, die van henzelf.
We namen afscheid, en ik voelde geen negativiteit maar ik vond het vooral voor haar vervelend dat het zo was gelopen. Voor haar professionele zelfvertrouwen was het vast beter geweest als ik volgende week wel was gekomen om haar een goed gevoel te geven over haarzelf.
Maar ik dacht:
“Het moet verdomme toch ook niet gekker worden.”

~Lauren

Dagboek van een Aspergirl
is een nieuwe serie op dit Nederlandstalige blog.
De subscribe butten zit ergens op deze pagina, waarschijnlijk rechts.

Ik werk Engelstalig op:

My Life in Bon Jovi songs op YouTube

 
Je kunt volgen op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s