Joker | Dagboek van een Aspergirl 6

Voor de helderheid:
Ik ben niet voor mijn plezier naar Joker gegaan. De film stond bovenaan 2019 Films Die Ik Pertinent Niet Wil Zien.
Je zou de reden dat ik ging direct kunnen koppelen aan mijn autisme:
Ik zie morgen (waarschijnlijk) mijn collega’s, een vriend en een kennis, op een borrel nadat ze net uit die film komen. Aangezien ik had gehoord dat een YouTube recensent twee uur met zijn vrienden Joker had nabesproken, realiseerde ik me dat ik het mezelf veel makkelijker zou maken door ook Joker gezien te hebben.
Voor autisten is small talk een drama.
Twee uur investeren in een film die je pertinent niet wil zien? Dat betalen wij met liefde, voor een gevoel van controle over ons sociale leven.
We come prepared.
Tot voor kort dacht ik dat ik misschien wel bipolair was en had ik zelfmoordgedachtes. Dat ik me inmiddels zo goed voel dat ik gewoon naar Joker durf, leek me dan ook een goed teken.
En dat was het ook.
Ik voelde me op geen enkele manier getriggerd, en ik werd er niet depressief van. Wel had ik de neiging weg te lopen, maar aangezien er zowel links als rechts mensen zaten, en ik die niet wilde storen, bleef ik zitten.
En gelukkig maar.
Want de laatste twintig minuten waarin Joker zijn Fuck That Shit Moment heeft, maakten alles goed.
Het was door mijn bril echt een film over iemand die er klaar mee is om op erkenning te wachten voor het onrecht dat hem wordt aangedaan, en zichzelf hervindt.
Dit was trouwens ook de grootste kritiek op de film:
Het zou witte mannelijke seriemoordenaars die boos zijn op de maatschappij omdat ze geen seks en geen werk krijgen, verdedigen.
Ik zie dat heel anders.
Want als witte mannen met zo’n slechte start als Joker niet door het systeem geholpen worden, dan worden alle anderen met een slechte start dat ook niet.
Dus als je de film wilt bekritiseren omdat het ALLE seriemoordenaars met een slechte start vergoeilijkt, dan go right ahead. Maar dat het alleen het wangedrag van witte mannen zou vergoeilijken omdat Joker wit is, dat vind ik te beperkt gedacht.
Joker is een origin story, en zijn etniciteit stond al vast door de Batman films. Einde discussie etniciteit.
Anyway, ik vond het leuk om een film gezien te hebben waar ik zelf niet voor gekozen had. Het had wel iets verfrissends. Na de film zocht ik de Nederlandse recensies op, die zonder uitzondering lovend waren.
Wat me wel opviel was dat werd aangegeven van Gotham begin jaren 80 een eigen universum was waar sociale zekerheid niet bestond, vangnetten werden weggehaald waar je bij staat, en mensen als Joker aan hun lot werden overgelaten.
Pas toen krabde ik me even op mijn hoofd.
Gotham een heel eigen universum? Met andere woorden “bij ons” is het beter geregeld?
De enige reden dat ik nog op de rit ben “in between jobs” na jarenlange mental health issues die waarschijnlijk te wijten waren aan ongediagnosticeerd Asperger, is omdat mijn familie en mijn vrienden me opvangen. Wat ik van instanties en zogenaamde “hulp” heb meegekregen, is dat het absolute topsport is om er doorheen te komen.
Dat er hier in Nederland dagelijks mensen vermaald worden in de bureaucratische molens van de geestelijke gezondheidszorg, de uitkeringsinstanties, de bijzondere bijstand, de “red je kont er maar mee” die ZZP heet, en alle mensen die hun geld moeten zien te verdienen ook al zijn ze geestesziek?
Dat was blijkbaar a little too close to home.
Misschien is voor die mensen het einde van Joker (dat ik niet zal verklappen) dan ook helemaal geen happy end. 
Ik zal het morgen mijn collega’s eens vragen.

~Lauren

Dagboek van een Aspergirl
is een nieuwe serie op dit Nederlandstalige blog.
De subscribe butten zit ergens op deze pagina, waarschijnlijk rechts.

Ik werk Engelstalig op:

My Life in Bon Jovi songs op YouTube

 
Je kunt volgen op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s