Vandaag kreeg ik zoveel lieve reacties op Twitter en Facebook toen ik vroeg of iemand misschien wist waar er in Nijmegen een supermarkt open was, dat ik graag iets terug wil doen!
Daarom dit recept voor kip voor je kat.
Max heeft al een jaar medicijnen* tegen een parasiet (Giardia), die hun werkzaamheid langzaam leken te verliezen.
Een paar weken geleden was hij zo mager en at hij zo slecht dat ik niet wist of hij het nieuwe jaar zou halen. En nu gaat het heel goed met hem.
Hij is zelfs al een week medicijnvrij.
Kip wordt door alle dierenartsen voorgeschreven bij diarree, maar dan gaat het om kipfilet die even gekookt is. Het recept dat ik je ga geven is langzaam gegaarde kip die roze blijft. Net als eend zeg maar.
Veel sappiger.
Bovendien is het door het vet en de gelatine veel voedzamer dan kipfilet.
De soep die er vanaf komt is goud voor je tanden en je botten, dus je eigen gezondheid profiteert mee.
Bij deze het recept voor hele lekkere kip voor je kat die niet wil eten, en/of diarree heeft. Max eet ongeveer 1 kippenpoot per dag, ik maak ze per twee. Je kunt t ook met drumsticks doen, of desnoods kippenvleugels maar daar zit minder vlees aan.
Kippenpoten is veruit de mooiste combinatie van handig vlees dat weinig werk is, en voedzaamheid. Een andere optie zou zijn een hele kip in de pan doen, maar dat heb ik nog nooit gedaan.
LAngzaam gegaarde Kip voor de kat & soep voor mensen
Koop twee kippenbouten, zo zwaar mogelijk. Met een beetje geluk zit je op de 700 gram. Leg ze in een grote pan, en vul met water tot ongeveer vier centimeter boven de kip. Een beetje zout erbij (niet teveel, ivm de kat) en een scheutje azijn (ook weer niet teveel ivm kat).
Op de grootste pit op laag vuur opzetten en zes-acht uur laten staan.
De kip eruit hengelen met een schuimspaan, in een zeef of vergiet leggen en afspoelen onder de kraan. Zo spoel je zout eraf, en het vlees koelt af zodat je het sneller kunt geven.
Leg wat filet (zonder vel of botten) op een bordje. Snijd in hele kleine stukjes. Dit heeft ook als functie evt botjes te ontdekken. Als je er niet vies van bent kun je t allerbeste het vlees eerst voelen met je vingers, dan weet je zeker dat je dunne botjes niet per ongeluk doorsnijdt, of over het hoofd ziet.
Bordje met kip aan beestje geven.
Kip opbergen in bewaardoos.
Soep afzeven en in potjes of grote pot bewaren in de koelkast.
Hieronder nog een paragraaf alleen voor katteneigenaren die op dit moment hun kat moeten dwangvoeren of medicijnen moet geven. Ik heb daar inmiddels heel veel ervaring mee, dus die deel ik met je.
Max en ik hebben hele fijne kerstdagen, en bedanken iedereen voor de lieve reacties! Uiteindelijk bleek in Nijmegen echt alleen de AH to go open, en de dichtst bijzijnde normale supermarkt in Lent te zitten.
Maar ik ben blij dat ik t toch gevraagd heb, want nu heb ik nieuwe mensen leren kennen, of de liefste kant gezien van mensen die ik al kende!
~ZegmaarLauren
volg LS Harteveld op Twitter
of kom erbij op Facebook
Ik concentreer me op Max, en de yogastudio, en schrijf hier niet zoveel.
Maar je kunt mijn columns voor de yogastudio volgen op M Yoga.
Aanvullend eten & dwangvoeren/ medicijnen geven
Echt kattenvoer is beter voor katten onder meer omdat er taurine aan is toegevoegd. Je kunt hem tijdelijk op alleen kip zetten, bijvoorbeeld als hij een buikgriepje heeft, maar zeker als het voor langere tijd is, is het beter dat ze ook gewoon eten blijven eten.
Een kattenvoer dat bijna alle katten erg lekker vinden is Gourmet Gold mousse. Dit kan ook opgelost worden tot een soort papje, en gedwangvoerd met medicijnen erin. Je hebt hiervoor spuitjes nodig die je vaak gratis krijgt bij de dierenarts.
Als je ze vaak nodig hebt raad ik aan een doos van 100 te kopen. Die kost tien euro en dan kun je tenminste vooruit
De zwakke plek van de spuitjes zijn de rubber zuignappen; deze gaan vaak erg stroef, al na 1 keer gebruik. Was de spuitjes af, en doe direct daarna de zuigers terug. Zo behouden ze hun vorm. Voor je ze gebruikt om eten op te zuigen, haal je de zuigers eruit, en haal je de randen langs roomboter.
Zo gaan de spuitjes langer mee.
Je kunt in het papje medicijnen, Nutrigel of probiotica oplossen.
Te stroeve zuigers maken doseren erg lastig, zorg dus dat je vlak voor gebruik
“test” of de zuiger niet vast zit. Met name bij antibiotica (dat blijkbaar uitzet) is dit vaak het geval. Haal de zuiger dan een keer op en neer voor je begint met dwangvoeren.
Ik maak t dwangvoeren altijd zo gezellig mogelijk.
Als er medicijnen inzitten, dan doe ik die maar in 1 spuitje (opgelost in 6 ml).
Het tweede spuitje (10 ml) is dan neutraal/ lekker.
Ik ga op de bank zitten en zet hem dan neer tussen mijn benen, met zijn rug naar me toe, en een capeje om van een handdoek. Onze doktersassistente noemt dat de burrito methode.
Dan spuit ik het voer in kleine beetjes in zijn mondje, vanaf de mondhoek/ zijkant, zodat het niet direct in zijn keel komt. Ik geef hem genoeg tijd om alles weg te slikken.
Door de handdoek blijft zijn borsthaar schoon, en kan ik makkelijk zijn mond afvegen tussendoor.
* Max heeft al een jaar medicijnen
Op mijn verzoek wordt Max’s Giardia na eerdere mislukte kuren in 2016, niet meer behandeld voor genezing van Giardia, maar alleen op het onder controle houden van de klachten. Dit is een hele goede keus geweest – één die ik absoluut kan aanraden.
Mede omdat Max erg oud is, en hij een andere onheilspellende diagnose had.
Maar zo goed als t nu gaat op de kip is dus ongelofelijk.
Als zijn buik weer gaat rommelen, of hij zou weer diarree krijgen, moet ik uiteraard weer met medicijnen gaan beginnen, maar voor nu laat ik het zo.